Jeg mødte en morder (Lau Lauritzen, 1943)
Jeg mødte en morder er en utroligt fascinerende film. I den første scene, som vi ser her, åbnes for mysteriet omkring Evas bog, som hun ikke vil udgive. Hvorfor vil hun ikke det? Hvad er det, som er sket i fortiden, som skal tilgives? Og allermest interessant, når vi om lidt springer tilbage i tiden: hvad af det, vi ser fra nu af, sker i virkeligheden, og hvad af det er i virkeligheden en del af Evas fantasi og bog?
Linjen imellem virkelighed og fiktion, Evas liv og Evas kunst, bliver udvisket i en grad, som selv David Lynch måtte blive misundelig over.
Jeg glæder mig meget til at gennemgå hele denne film og opklare nogle af de mange mysterier på mit kursus i foråret 2024 på Folkeuniversitetet. Du kan få et smugkig på kursusbeskrivelsen lige nedenfor her.
Folkeuniversitetet forår 2024
DANSK FILM FRA 1940’ERNE: MINDERNE HAR JEG DA LOV AT HA’
TORSDAG KL. 14:15-16:00 – 15. FEBRUAR TIL 25. APRIL
TILMELDINGEN ÅBNER DEN 11. DECEMBER – AL ADMINISTRATION I FORBINDELSE MED DETTE KURSUS SORTERER UNDER FOLKEUNIVERSITETET.
1940’erne markerede en bemærkelsesværdig opblomstring i den danske filmindustri. Importforbuddet på amerikanske film under 2. Verdenskrig tvang biograferne til at vende blikket mod hjemlige produktioner. Dette skabte et frugtbart rum for danske instruktører og skuespillere til at udforske et væld af temaer, genrer og filmiske virkemidler. Disse film udgør en kostbar del af vores filmskat og kulturarv, og de fornyede filmsproget på måder, som vi måske slet ikke er klar over.
Over 10 undervisningsgange vil vi dykke ned i en række fascinerende danske film fra denne periode. Vi vil fokusere på film, der berører dybe sociale og psykologiske temaer om menneskets og samfundets mørkere sider og hemmeligheder.
Vi vil analysere film instrueret af f.eks. Ole Palsby, Lau Lauritzen og især Bodil Ipsen – og se på hvor banebrydende og alsidige skuespillere som f.eks. Ib Schønberg og Ebbe Rode faktisk var. Vi kommer bl.a. ind på filmene Jeg mødte en morder (1943), Afsporet (1942), Mordets melodi (1944), Ta’ hvad du vil ha’ (1947), Café Paradis (1950) og Vredens dag (1943).